خشم و تفکر یک جا جمع نمی شود

خشم و تفکر یک جا جمع نمی شود

بار ها برای همه ما پیش آمده است خطایی در مورد کسی کردیم، سبب خشم او شده ایم، او را رنجاندیم، دلی را شکستیم، باوری را خرد کردیم، مانعی سر راه کسی شدیم و وقتی متوجه خطایمان شدیم، دو راه پیش رو داشتیم: یا پیگیر قضیه نشده ایم، چون عذرخواهی کردن بسیار برایمان سخت بود و این به این معناست که پذیرفته ایم خطا کرده ایم یا با گفتن یک «ببخشید» قضیه را فیصله داده ایم!

یک مثال از اتفاقی که برای شما هم شاید بیفتد

خسته از محل کار به خانه رسیده بودم. بعد از مدت ها کار و دوندگی و سر و سامان دادن به همه چیز از اینکه دو روز تعطیل پیش رو داشتم احساس آرامش می کردم. به همه همکارانم سپرده بودم در این دو روز مرا به حال خودم بگذارند تا بتوانم فشار های این ماه پرکار اخیر را هضم کنم و خود را دریابم.

درست همان شب اول متوجه پیام بلند بالای همکار جدیدم مریم شدم که در آن شکایت و گله های فراوان از یکی دیگر از همکارانم سارا کرده بود. با او تماس گرفتم و متوجه شدم در تمام این مدت که من غرق کار بودم و تلاش می کردم همایش مان به بهترین نحو ممکن انجام شود، همکار مشترک مان سارا مرا زیر ذره بین خود گرفته و اشکالات کاری و رفتاری مرا شناسایی کرده و با مریم در میان می گذاشته و مریم همه این گفتگو ها را به من انتقال داد تا به من بگوید نمی خواهد با آدم هایی که دنبال حرف درآوردن هستند کار کند! بسیار خشمگین شدم.

احساس کردم تمام برنامه هایی که برای دو روز تعطیل داشتم نقش بر آب شد. وقتی سرکار رفتم کمی دیرتر از همیشه رسیدم و سارا را در حال کمک کردن به دیگران یافتم. او را به گوشه ای کشیده و با خشم همه چیز هایی که به گوشم رسیده بود را بر سرش ویران کردم.

سارا ابتدا گنگ نگاهم کرد، اما بعد از چند دقیقه از شنیدن حرف هایم فقط آرام اشک ریخت. احساس آرامش کردم. احساس کردم فشار این مدت همه تخلیه شد. با احساس قدرت و آرامش او را به حال خود رها کردم. با اینکه به شدت آرام شدم نمی دانم چرا شب دلم آرام نمی گرفت. آیا تند رفتم؟ آیا لازم است از سارا عذرخواهی کنم؟ چطور این کار را انجام دهم؟ آخر سِمَت من از او بالاتر است! یک ماه کاری فشرده را پشت سر گذاشتیم.

همایش به خوبی برگزار شد. همه راضی بودند. چند مشکل کوچک بود که فکر می کنم باید با مسئول مان در میان بگذارم. وقتی در مورد این مشکلات با مریم مشورت کردم او هم معتقد بود باید یک جلسه حضوری با مسئول مان داشته باشیم و این موارد را به او اطلاع دهیم. به نظرم با اطلاع دادن ضعف های کوچکی که دیدم، می توانیم برنامه های بعدی را به نحو احسن برگزار کنیم. صبح طبق معمول داشتم مشکل یکی از همکاران را حل می کردم که مسئول مان آمد و خواست با من صحبت کند.

روبه روی من ایستاد و گفت و گفت و گفت تا اینکه تمام دنیا بر سرم خراب شد. مریم تمام حرف های من را به او انتقال داده بود. آن هم به شکل گله و شکایت و زیرآب زنی! همه چیز را به بدترین نحو به او انتقال داده و او به بدترین نحو برداشت کرده بود. چیزی نتوانستم بگویم. حتی نتوانستم از خودم دفاع کنم. احساس کردم از اعتماد من سوء استفاده شده است. احساس کردم مریم برای حفظ جایگاه خودش من را محکوم کرده و حرف های خودش را از جانب من زده است. فقط اشک ریختم. دست خودم نبود. احساس عمیق مورد قضاوت قرار گرفتن و اعتمادی که از آن سوءاستفاده شده بود من را از پا انداخت.

خشم و تفکر را نمی توانید آشتی بدهید

افراد در زمان های ناراحتی و عصبانیت به شیوه های مختلف رفتار می کنند. برخی پرخاشگر شده و با عصبانیت هرچه به ذهن شان می رسد را گفته و انجام می دهند. برخی درون خود فرومی روند و سکوت اختیار می کنند. برخی خود را لایق سرزنش می دانند و خودسرزنشگری را آغاز می کنند و… همه ما ممکن است زمانی از دوست، همسر، همکار و خانواده مان برنجیم، اما آیا حق داریم با آن ها هر طور صلاح دیدیم رفتار کنیم؟

همیشه شنیده و خوانده ایم در زمانی که هیجان بالایی را تجربه می کنید نباید تصمیمی بگیرید یا قولی دهید. این هیجان بالا می تواند هیجانی مثل خشم باشد یا هیجانی مثل غم، رنجش، نفرت و حتی شادی یا عشق. اینکه ما نباید در زمانی که هیجان بالایی داریم رفتاری کنیم یا تصمیمی بگیریم به دلیل آن است که بخش هیجانی و بخش منطقی مغز انسان دو بخش مجزا هستند که مانند کلید «روشن/خاموش» لامپ اتاق شما کار می کنند. یعنی در آن واحد نمی تواند هم روشن و هم خاموش باشد. چراغ اتاق شما یا روشن است یا خاموش.

بخش هیجانی و بخش تفکر منطقی در مغز نیز همین حالت را دارد. یا بخش هیجانی فعال است یا بخش تفکر منطقی. ما همزمان نمی توانیم هم سرشار از هیجان باشیم و هم منطقی فکر کنیم. بنابراین در زمان هایی که بخش هیجانی مغزمان فعال است و ما هیجان بالایی را تجربه می کنیم، به شدت خشمگین، به شدت غمگین یا به شدت خوشحال هستیم، بخش تفکر منطقی ما غیرفعال است. بسیار امکان پذیر است رفتار های پر هیجانی مثل پرخاشگری، فریاد زدن از خشم، جیغ و قهقهه زدن از خوشحالی انجام دهیم.

مغز ما در آن لحظه نمی تواند تجزیه و تحلیل منطقی و درستی از موقعیت داشته و تصمیم درستی بگیرد، بنابراین وقتی در حالت خشم احساس می کنیم تنها راه کم شدن خشم و حال بدمان بیان حرف هایمان به طرف مقابل است کاملاً در اشتباه هستیم! حرف زدن در حالت خشم و ناراحتی با فرد دیگر مانند استفراغ کردن در زمانی است که دچار دل پیچه شده اید!

وقتی دل درد و دل پیچه دارید مدام دارو های شیمیایی و گیاهی مختلف استفاده می کنید تا از حالت تهوع شما کم شود، اما هیچ کدام اثرگذار نیست و به محض آنکه از طریق استفراغ کردن معده تان خالی شود احساس آرامش می کنید و حتی می توانید به خواب عمیقی فروروید. در زمان تجربه هیجان بالا وقتی خشم و عصبانیت و حرف های ناگفته تان را بر سر دیگری آوار می کنید مانند آن است که حال بدتان را بر سر او بالا آورده اید یا دیوار امید و آرزویی را که با هم آجر به آجر ساخته اید بر سر او ویران کرده اید.

این کار می تواند شما را آرام کند، اما نمی دانید با طرف مقابل چه کرده اید! شاید شما بزرگ ترین اهداف، باور ها و حتی ارزش های آن فرد را زیر پایتان خرد کرده باشید. شاید او را از تنها راه نجاتش ناامید کرده باشید. شاید در زمان خشم تمام باور های او را هدف گلوله های خشم تان قرار داده باشید. شما موفق شدید خودتان را آرام کنید و از این بابت احساس قدرت می کنید، اما این تازه ابتدای حال بد طرف مقابل است.

طرف مقابلی که گاهی حتی فرصت دفاع از خود را پیدا نکرده است. بسیاری از ما وقتی این متن را می خوانیم و تجربه های مشابه مان را به یاد می آوریم ممکن است بتوانیم کمی خود را به جای دیگری گذاشته و درک کنیم چه شرایط بغرنجی برای او ایجاد کرده ایم، بنابراین دچار کمی عذاب وجدان دست و پا شکسته شویم و به این بیندیشیم حال باید چه کنیم؟ از او عذرخواهی کنیم؟ با گفتن یک ببخشید، عصبانی بودم، قضیه را ختم کنیم؟ یا با یک شاخه گل راه را برای آشتی کردن باز کنیم؟ و این تازه ابتدای راه است!

منبع : جوان آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *