اهمال کاری سطح عملکرد بهینه شما را کاهش می دهد. چون وقتی مدام انجام کارهایتان را پشت گوش می اندازید، کار ها روی هم انباشته شده و حجم کار های ناتمام و انجام نداده تان باعث می شود بیشتر از انجام کارهای تان فرار کنید. هر بار که کار های عقب افتاده تان را مرور می کنید درمی یابید کار های زیادی را باید انجام دهید و، چون فکر می کنید زمان کافی برای بهینه انجام دادن آن همه کار ندارید، بیشتر شروع آن ها را به تعویق می اندازید.
اهمال کاری، پشت گوش انداختن، به تعویق انداختن کار ها و موکول کردن کار های ضروری به آینده رفتار بسیار شایعی است که در اکثر افراد وجود دارد، اما زمانی به عنوان یک اختلال و مشکل جدی شناسایی می شود که اولاً موجب کاهش چشمگیر کارآیی فرد شده باشد و ثانیاً باعث تأخیر در انجام فعالیت ها و کار های ضروری شود و دلایل متفاوتی دارد. نداشتن مدیریت زمان و ضعف در برنامه ریزی گاهی باعث اهمال کاری می شود. چون افراد معمولاً کار های سخت را به تعویق انداخته و در لحظه آخر اقدام به انجام آن می کنند.
به دلیل نداشتن زمان کافی معمولاً آن فعالیت با اشتباهات فراوان انجام و اضطراب زیادی به فرد تحمیل می شود. برای مدیریت این قسمت بهترین کار آموزش برنامه ریزی است تا بتوان برای انجام هر کار زمان کافی و مناسب در نظر گرفته و روند انجام هر فعالیت را مشخص کرد.
نداشتن پشتکار و فقدان مشوق های درونی
نداشتن پشتکار در انجام فعالیت های سخت و ضروری گاهی باعث اهمال کاری می شود چراکه انجام کار های سخت نیاز به انگیزه ای قوی دارد تا محرک و مشوق فرد برای انجام باشد. اما معمولاً افراد این انگیزه ها را انگیزه های بیرونی در نظر می گیرند. مثلاً با خود می گویند باید همسری باشد که مرا تشویق کند تا من بتوانم رژیم غذایی ام را شروع کرده و پایبند باشم! باید والدینم از تلاش من قدردانی کنند و یا نمره بالایی در امتحان کسب کنم تا برای درس خواندن انگیزه داشته باشم!
انگیزه های بیرونی می توانند مشوق ما برای کارهایمان باشند، اما انگیزه های پایداری نیستند، چون با تغییر رابطه ما با افراد می توانند تغییر کنند. بهترین و قوی ترین انگیزه ها، مشوق های درونی هستند و باید تلاش کنیم به مشوق های درونی دست پیدا کنیم که محرک ما برای انجام فعالیت های سخت باشند.
مثلاً شما می توانید وقتی تصمیم به انجام کار دشوار، اما ضروری می گیرید، ضرورت انجام آن کار را با نوشتن ستون مزایا و معایب انجام آن فعالیت به خود یادآوری و برای خودتان مشخص کنید با انجام آن کار چه تغییراتی در شما، شخصیت و شرایط شغلی و حرفه ای تان ایجاد می شود و در طول انجام آن کار هرگاه احساس کردید انگیزه تان افت پیدا کرده، به این دست نوشته های خود مراجعه کنید و با مرور آن دوباره سطح انگیزه خود را افزایش دهید.
همچنین می توانید بعد از بررسی های لازم و تعیین روند انجام فعالیت تان، تصمیم خود را به اطلاع دیگرانی مانند اعضای خانواده و دوستان تان برسانید و از آن ها بخواهید روند انجام کارتان را پیگیری کنند و از شما در مورد آن بپرسند. این کار باعث می شود تلاش بیشتری برای انجام آن کار کنید. ما معمولاً به راحتی می توانیم با آوردن بهانه خودمان را توجیه کنیم، اما دوست نداریم در نگاه دیگران انسانی تنبل، کاهل، اهمال کار و پشت گوش انداز به نظر برسیم.
دور باطل کمال گرایی و اهمال کاری
یکی از مهم ترین دلایل وجود اهمال کاری، کمال گرایی یا کمال طلبی فرد است. کمال گرایی باعث می شود شروع انجام کار ها را به تعویق بیندازیم تا بتوانیم آن کار را با بهترین کیفیت و بهترین شکل ممکن در مناسب ترین زمان به انجام برسانیم. اهمال کاری ارتباط زیادی با کمال گرایی دارد، تا حدی که دور باطلی را ایجاد می کند که هرکدام دیگری را تشدید می کند. یعنی هرچه بیشتر کمال گرا باشید، بیشتر در انجام کارهایتان اهمال کاری می کنید و هرچه بیشتر اهمال کاری کنید، کمال گرایی تان بیشتر خواهد شد.
احساس ناکامی، شکست و اضطراب
اهمال کاری در شما احساس ناکامی، شکست و اضطراب ایجاد می کند. چون باعث می شود انجام کارهای تان را تا آخرین لحظات به تأخیر انداخته و در لحظات آخر اقدام به انجام آن کار کنید. همین امر باعث احساس اضطراب شده و این اضطراب باعث می شود در حین انجام کار مرتکب اشتباهات فراوان شوید. از سویی دیگر، چون به دلیل این اضطراب مرتکب اشتباه می شوید، نمی توانید به خوبی از عهده انجام آن کار برآیید، بنابراین احساس می کنید فردی شکست خورده هستید و به دنبال آن، احساس درماندگی، بی عرضه بودن و ناتوانی می کنید.
انباشت کارها و کاهش عملکرد
اهمال کاری سطح عملکرد بهینه شما را کاهش می دهد. چون وقتی مدام انجام کارهایتان را پشت گوش می اندازید، کار ها روی هم انباشته شده و حجم کار های ناتمام و انجام نداده تان باعث می شود بیشتر از انجام کارهای تان فرار کنید. هر بار که کار های عقب افتاده تان را مرور می کنید درمی یابید کار های زیادی را باید انجام دهید و چون فکر می کنید زمان کافی برای بهینه انجام دادن آن همه کار ندارید، بیشتر شروع آن ها را به تعویق می اندازید.
این دور باطل هم سبب احساس اضطراب شده، هم کار های عقب افتاده بیشتری به فهرست کارهایتان اضافه کرده و هم به شما احساس شکست و ناکامی می دهد. مانند مریم که هرچه بیشتر تمیز کردن خانه را به تعویق می انداخت، بیشتر به این می اندیشید که نمی تواند خانه را در حد ایده آل تمیز کند. پس بیشتر شروع نظافت را به تأخیر می انداخت. از طرفی عقب انداختن نظافت منزل باعث می شد هر لحظه و هر روز که می گذشت، خانه نامرتب تر و مریم بیشتر مضطرب شده و احساس ناتوانی کند از اینکه نمی تواند نظافت را به بهترین شکل انجام دهد.
پرونده های ناتمام یک کارمند
معمولاً افراد فکر می کنند با به تعویق انداختن کارهایشان هم اضطراب ناشی از انجام یک کار را در خود کاهش می دهند و هم می توانند آن فعالیت را در زمان مناسبی با بهترین کیفیت انجام دهند، اما معمولاً این فکر به منصه ظهور نمی رسد، چون اهمال کاری از یک سو ممکن است در کوتاه مدت اضطراب ناشی از بهینه انجام دادن یک فعالیت را در فرد کاهش دهد، اما در بلندمدت باعث افزایش سطح اضطراب در فرد می شود چراکه فکر اینکه کاری ضروری هنوز انجام نشده هرگز فرد را رها نمی کند، مگر آن که آن کار انجام شود و این فکر به خودی خود اضطراب زاست، حتی اگر فرد در ضمیر آگاه و هوشیارش این اضطراب را ادراک نکند. این اضطراب در ناخودآگاه او وجود خواهد داشت و ممکن است خود را به شکل نگرانی مداوم، خشم و پرخاشگری، ترس های افراطی، افکار و اعمال وسواسی و تحریک پذیری نشان دهد.
از سوی دیگر، ذهن انسان به گونه ای طراحی شده تا زمانی که کاری را که باید انجام شود، انجام ندهیم مدام به آن می اندیشد و بخش هایی از ذهن درگیر این کار ناتمام می شود. همان گونه که پرونده های ناتمام یک کارمند اداره بخش زیادی از میز کار او را اشغال می کند و باعث می شود تمرکز خود را روی کارهایش از دست بدهد، کار ها و پرونده های ناتمام ذهن نیز بخش زیادی از ذهن ما را اشغال کرده، تمرکز را کاهش داده و باعث مصرف انرژی زیادی از ما می شود؛ بنابراین ما نمی توانیم انرژی و تمرکز لازم را روی مابقی مسئولیت هایمان بگذاریم.
به بیانی دیگر، تا کار، پرونده و فعالیتی که لازم است برایش اقدامی انجام دهیم را به انجام نرسانیم، انرژی و تمرکز زیادی از دست می دهیم و همین امر باعث می شود از انجام ندادن آن فعالیت، احساس ناکامی، خشم به خود، خشم به دیگران، احساس شکست و ناکامی داشته باشیم.
ضرورت اقدام برای تغییر
تقریباً تمام انسان ها به دلیل رنج آور بودن تغییر، از تغییر کردن اجتناب می کنند و با اینکه از شرایط فعلی خودشان راضی و خشنود نیستند و می دانند باید کاری در جهت تغییر شرایط موجود انجام دهند، باز هم از حرکت به سمت تغییر هراس دارند، گویی انتظار دارند بدون هیچ تلاشی به نتیجه مورد دلخواه شان برسند! غافل از اینکه معجزه ای در کار نیست، دستیابی به زندگی مطلوب و شرایط ایده آل بدون تلاش و کوشش در جهت تغییر ویژگی ها و خصلت های منفی مان مانند این است که هر روز بار ها مسیر تهران- قم را طی کرده و انتظار داشته باشیم به رشت برسیم!
به جرئت می توان گفت: کسانی که انتظار دارند بدون تحمل رنج تغییر، با طی همان مسیر همیشگی، همان ویژگی ها و خصلت های منفی قبل، تعامل با همان آدم های تکراری و همان رفتار های اشتباه قبلی به مقصدی متفاوت برسند، همان کسانی هستند که هر روزشان را در حسرت روز ها و سال های از دست رفته سپری می کنند و نه از گذشته، نه از حال و نه از آینده شان به رضایت نخواهند رسید.
منبع : جوان آنلاین