آسیب های روانی تصادف رانندگی یک عمر با ماست

آسیب های روانی تصادف رانندگی یک عمر با ماست

اگر تا به حال تجربه تصادف رانندگی برای شخص شما پیش آمده باشد می دانید این دست از تجارب، تجارب منحصربه فردی هستند که می توانند در روان آدمی ریشه بدواند، اثرات پایداری ایجاد کند، حتی نقطه عطفی در مسیر زندگی باشد و روند زندگی مان را به وضوح دچار تغییرات بنیادی کند. مفهوم ضرب المثل «مار گزیده از ریسمان سیاه و سفید می ترسد» نیز ما را به همین سمت می برد. بسیاری از کسانی که حوادث رانندگی را تجربه کرده اند اقرار می کنند که پس از آن سانحه دیگر فرد قبل از آن اتفاق نبوده و اثرات شدیدی بر ذهن و روانشان باقی مانده است. این تأثیرات ممکن است به خاطر جرح و صدمات جسمی ای باشد که در خود فرد به دلیل تصادف ایجاد شده است. مانند شکستگی اندام ها، قطع عضو، سوختگی ها، از کار افتادن برخی اندام ها و… که روند عادی زندگی آن ها را تغییر داده یا به دلیل مشاهده این صدمات در نزدیکان، فوت یکی از همراهان در تصادف یا به دلیل صدمات روانی ای باشد که خود حادثه تصادف برای فرد رقم زده است.

صدمات روانی که به دلیل تجربه این دست حوادث برای افراد به وجود می آید می تواند گاهی پایداری و ماندگاری بسیار بالایی داشته و روال عادی زندگی افراد را مختل سازد. بسیاری از آسیب های جسمی که در حوادث رانندگی برای افراد اتفاق می افتد با گذر زمان و استفاده از دانش روز پزشکی قابل درمان و برطرف شدن است، اما آسیب های روانی این حوادث که در برخی افراد به شدت پایدار هستند جز از طریق استفاده از تکنیک های تخصصی روان شناسی یا استفاده طولانی مدت از دارو های روان پزشکی قابل تقلیل نیست.

رنج و عذاب یک یادآوری

مهران ۵۰ ساله فردی است که حدود ۲۰ سال پیش یک تصادف رانندگی را تجربه کرده و در تمام این مدت از یادآوری مداوم آن اتفاق در رنج و عذاب بوده است؛ احساس ترس شدید از رانندگی در جاده و افسردگی در سفر او را آزار می دهد، سال هاست کم خواب شده و چند ساعتی که در طول شبانه روز می خوابد، چون با کابوس و بیدار شدن های مکرر همراه است، کیفیت لازم را ندارد. پس از گذشت ۲۰ سال از آن حادثه، همچنان تک تک لحظه های سفر از چالوس به تهران را به وضوح به یاد می آورد. خاطره زمانی که او به همراه پدر، مادر و همسرش سوار ماشین شده و رأس ساعت ۱۱ از منزل به سمت تهران حرکت کردند، روز آفتابی و هوای مطبوع جاده چالوس، موسیقی دلنشینی که از رادیوی ماشین در حال پخش بود، حرف های بین راه، رستورانی که برای صرف ناهار توقف کرده بودند، صدای خنده های مادرش، سگی که از جلوی ماشین به سمت دیگر جاده دویده بود و باعث انحراف ماشین شده بود و درنهایت لحظه برخورد خودروی آن ها با خودرویی که کنار جاده پارک شده بود، به وضوح در ذهنش مانده و صدای فریاد ها همچنان در گوشش تکرار می شد و چهره هراسان مرد و زنی که در کنار خودروی کنار جاده ایستاده بودند. بعد از آن حادثه مهران ۳۰ ساله پدرش را از دست داده بود. سایر افراد صدماتی دیده بودند که بعد از درمان بهبودی پیدا کرده بودند، اما مهران از لحاظ ذهنی بعد از گذشت سال ها همچنان با آن حادثه درگیر است.

علائم ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه

اختلال استرس پس از سانحه یکی از مشکلات ذهنی و روانی است که به وسیله ترس های شدید و درماندگی به دلیل تجربیاتی مانند تصادف رانندگی، تهدید های جسمی، مرگ ناگهانی یکی از عزیزان، بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و حوادثی که فراتر از طاقت، توان و ظرفیت روانی فرد هستند به وجود می آید. افرادی که تجربه حضور در حوادث رانندگی را دارند، چه در آن حوادث خود یا عزیزانشان دچار مشکلات جسمی شده یا نشده باشند، ممکن است از شدت وقوع آن حادثه و غیر قابل پیش بینی بودن آن دچار شوک های عمیق شده و سال ها با آن حوادث همراه باشند.

تجربه تکرار آن اتفاق در ذهن، مرور مکرر خاطرات ناراحت کننده رویداد، احساس پریشانی، فکر کردن مداوم به آن اتفاق به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه، ترس های ایجاد شده بعد از آن حادثه، اجتناب از رانندگی، اجتناب از حضور در صحنه آن اتفاق، فرار از محدوده ای که آن حادثه رخ داده، کابوس های ترسناک مکرر، احساس عمیق افسردگی و اضطراب، تحریک پذیری و گوش به زنگی شدید، واکنش های فیزیکی شدید و بیش از حد در زمان مرور آن اتفاق (مانند حالت تهوع، گرفتگی عضلانی، تپش قلب، تنفس سریع، تعریق)، از عدم تمایل انجام فعالیت های مورد علاقه در گذشته، عدم میل به ادامه زندگی، کاهش تمرکز و توجه، خشم و پرخاشگری، احساس گناه شدید (گاهی به این دلیل که خود فرد باعث آن اتفاق بوده، گاه به دلیل آنکه در آن لحظه نتوانسته است به دیگران کمک کند، گاه به دلیل آنکه خود زنده مانده و دیگری فوت کرده است)، اختلالات خواب (مانند خواب شبانه سبک، بی خوابی شبانه، کابوس شبانه، عدم توانایی در به خواب عمیق رفتن، اضطراب و تپش قلب شبانه)، واکنش احساسی شدید به استرس و اضطراب (که اغلب با ضربان قلب نامنظم، درد های عضلانی، حالت تهوع، ترس، افسردگی، مصرف مواد مخدر، استفاده از الکل و… همراه هستند) ازجمله علائم ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه در افرادی است که تجربه حضور یا مشاهده حوادث رانندگی را دارند.

یک سوم حادثه دیدگان نمی توانند با صحنه تصادف رانندگی کنار بیایند

تقریباً بعد از تجربه حوادثی از این دست، ممکن است افراد بسیاری این علائم را تا مدت یک ماه بعد از آن حادثه تجربه کنند. اغلب افراد با گذشت چند هفته به آرامی با آن اتفاق کنار آمده، به مرور علائم کاهش پیدا کرده و به روال عادی زندگی خود برمی گردند. اما پژوهش ها نشان داده حدود یک سوم افراد نمی توانند با آن حادثه دردناک کنار بیایند. بنابراین علائم در آن ها ادامه پیدا می کند و منجر به تجربه طولانی مدت علائم و نشانه های این اختلال می شود. وجود برخی شرایط می تواند احتمال کنار نیامدن افراد با واقعه و ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه را تشدید کند، به عنوان مثال هرچه حادثه شدیدتر باشد، به فوت ناگهانی عزیزان یا تعداد زیادی از افراد منجر شود، حوادث مکرر دردناک تجربه شود، منجر به نقص عضو یا قطع اندام ها یا قربانی شدن کودکان شود. البته حوادث انسانی بیش از حوادث طبیعی می تواند برای افراد غیرقابل پذیرش باشد و منجر به بروز این اختلال در افرادی شود که آن حوادث را تجربه می کنند.

بروز حوادث انسانی مانند تصادفات رانندگی آنقدر می تواند تأثیرگذار و دردناک باشد که حتی افرادی که شاهد آن حوادث هستند هم درگیری روانی با آن حوادث پیدا کنند و به این اختلال مبتلا شوند. این علائم در بسیاری افراد بعد از گذشت مدتی از بین می رود، اما در برخی افراد سال های سال باقی می ماند و در روابط خانوادگی، اجتماعی، وظایف شغلی و… اختلال ایجاد می کند؛ به حدی که فرد دیگر نمی تواند به عملکرد قبل از آن حادثه برگردد و از ادامه روند زندگی روزمره ناامید می شود و در این زمان است که برای دریافت کمک به روان پزشک و روان شناس روی می آورد.

یک زخم پنهان

اختلال استرس پس از سانحه برای مبتلایان به آن مانند یک زخم پنهان است؛ زخمی که گرچه علائم جسمی مشخصی ندارد و برای دیگران قابل مشاهده نیست، اما اثرات ذهنی آن به حدی شدید است که فرد را یک لحظه هم رها نکرده و در خواب و بیداری او را تهدید می کند. اگر بدانیم یک لحظه غفلت، خودخواهی، خواب آلودگی و خودپرستی مان می تواند چه صدماتی به خودمان، خانواده و دیگران وارد کند، شاید به جای فشردن پدال گاز کمی آرامش پیشه می کردیم و از خطراتی که در کمین خود و عزیزانمان است در امان می ماندیم.

اگر شما با تمام یا برخی از علائم این اختلال دست به گریبان هستید، پیش از آنکه تمام فعالیت های اجتماعی و خانوادگی تان مختل شود، برای بررسی بیشتر و دریافت کمک تخصصی به روان شناس یا روان پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر عزیزانتان را درگیر با این اختلال می بینید با حمایت کردن از آنان و پذیرش آن ها به جای سرزنش کردنشان، آنان را به سمت دریافت کمک های تخصصی سوق دهید. زندگی هر لحظه می تواند همراه با اتفاقات خوشایند یا ناخوشایندی باشد که حاصل انتخاب های مؤثر یا غیرمؤثر خود ماست. آنچه هر لحظه باید در نظر داشته باشیم شیوه انسانی زیستن است. به این معنا که در لحظه لحظه زندگی مان انتخابی کنیم که مؤثر و مفید باشد. پس بیاییم با رانندگی صحیح به خود و دیگران آسیبی نرسانیم.

منبع : جوان آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *