سلامت روان شامل رفاه عاطفی، روانی و اجتماعی ما می شود که بر نحوه تفکر، احساس و عمل ما تأثیر می گذارد. همچنین به تعیین نحوه مدیریت استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب های ما کمک می کند. سلامت روان در هر مرحله از زندگی، از کودکی و نوجوانی تا بزرگسالی بسیار مهم است.
در طول زندگی، اگر مشکلات سلامت روانی را تجربه کنید، ممکن است تفکر، خلق و خو و رفتار شما تحت تاثیر قرار گیرد. عوامل زیادی در ایجاد مشکلات سلامت روان نقش دارند، از جمله :
- عوامل بیولوژیکی، مانند ژن ها یا شیمی مغز؛
- تجارب زندگی، مانند تروما یا سوء استفاده؛
- سابقه خانوادگی مشکلات سلامت روان.
مشکلات سلامت روان رایج هستند، اما کمک نیز در دسترس است. افراد مبتلا به مشکلات سلامتی روان می توانند بهتر شوند و حتی بسیاری از آن ها به طور کامل بهبود می یابند.
اگرچه این اصطلاحات اغلب به جای هم استفاده می شوند، سلامت روان ضعیف و بیماری روانی یکسان نیستند. یک فرد می تواند سلامت روانی ضعیفی داشته باشد و بیماری روانی برای او تشخیص داده نشود. به همین ترتیب، فردی که به بیماری روانی مبتلا است، می تواند دوره هایی از رفاه جسمی، روانی و اجتماعی را تجربه کند.
علائم هشدار دهنده اولیه مشکلات سلامت روان
آیا مطمئن نیستید که شما یا کسی که می شناسید با مشکلات روانی دست و پنجه نرم می کند؟ تجربه یک یا چند مورد از احساسات یا رفتارهای زیر می تواند یک علامت هشدار اولیه از یک مشکل سلامت روان باشد:
- کاهش یا افزایش اشتها
- کاهش یا افزایش خواب
- دوری از مردم و فعالیت های معمولی
- کم انرژی بودن یا انرژی نداشتن
- احساس بی حسی چنان که هیچ چیز مهم نیست
- داشتن درد غیر قابل توضیح
- احساس ناتوانی یا ناامیدی
- سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر بیش از حد معمول
- احساس سردرگمی غیرمعمول، فراموشکاری، دلخوری، عصبانیت، ناراحتی، نگرانی یا ترس
- فریاد زدن یا دعوا با خانواده و دوستان
- تجربه نوسانات خلقی شدید که باعث ایجاد مشکل در روابط می شود
- داشتن افکار و خاطرات آزاردهنده و مداوم که نمی توانید از ذهن خود خارج کنید
- شنیدن صداها یا باور به چیزهایی که حقیقت ندارند
- فکر آسیب رساندن به خود یا دیگران
- ناتوانی در انجام وظایف روزانه مانند مراقبت از فرزندان یا رفتن به محل کار یا مدرسه
اثرات سلامت روان
سلامت روان مثبت به افراد اجازه می دهد تا :
- پتانسیل کامل خود را درک کنند؛
- با استرس های زندگی کنار بیایند؛
- به صورت مولد کار کنند؛
- کمک های معناداری به جوامع خود داشته باشند.
راه های حفظ سلامت روانی مثبت
برخی از راه های حفظ سلامت روانی مثبت عبارتند از :
- دریافت کمک حرفه ای در صورت نیاز
- ارتباط با دیگران
- مثبت ماندن
- فعالیت بدنی
- کمک به دیگران
- خواب کافی
- توسعه مهارت های مقابله ای
آیا سلامت روان شما در طول زمان تغییر می کند؟
بله؛ مهم است به یاد داشته باشید که سلامت روان یک فرد می تواند در طول زمان، بسته به عوامل بسیاری تغییر کند. زمانی که خواسته هایی که به یک فرد تحمیل می شود بیش از منابع و توانایی های مقابله ای او باشد، سلامت روان او می تواند تحت تاثیر قرار گیرد. به عنوان مثال، اگر شخصی ساعات طولانی کار می کند، از یکی از بستگان خود مراقبت می کند، یا مشکلات اقتصادی را تجربه می کند، ممکن است سلامتی روانی ضعیفی داشته باشد.
اهمیت سلامت روان
سلامت روانی و جسمی به یک اندازه از اجزای مهم سلامت کلی هستند. به عنوان مثال، افسردگی خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامت جسمی مانند دیابت، بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد. به طور مشابه، وجود شرایط مزمن می تواند خطر ابتلا به بیماری روانی را افزایش دهد.
اجازه دهید به تفصیل بررسی کنیم که چرا سلامتی روان مهم است و برای حفظ آن چه کاری می توانیم انجام دهیم :
1. سلامت روان نقش مهمی در روابط دارد.
ارتباط بین سلامتی روان و روابط، یکی از قانع کننده ترین دلایل اهمیت آن است. بیماری روانی ممکن است بر نحوه تعامل ما با دوستان و خانواده تأثیر بگذارد.
بیماری های روانی اغلب منجر به پرخاشگری منفعلانه، خصومت و ناتوانی در شرکت در فعالیت های اجتماعی می شود که ممکن است منجر به درگیری با دوستان و خانواده ما شود. بیماری روانی این پتانسیل را دارد که ما را مجبور کند تا عزیزانمان را بدون هیچ دلیل مشخصی ناراحت کنیم. خود مراقبتی برای سلامت روان و در صورت لزوم مصرف دارو می تواند به ما کمک کند تا از لحاظ روانی، با ثبات زندگی کنیم و در عین حال روابط خود را نیز حفظ کنیم.
۲. سلامت روان بر سلامت جسمانی تأثیر می گذارد.
بین سلامت روان و سلامت جسمی ما ارتباطی وجود دارد. بیماری روانی می تواند استرس ایجاد کند و بر سیستم ایمنی بدن ما تأثیر بگذارد. در نتیجه، توانایی بدن ما برای مقابله با بیماری ممکن است به خطر بیفتد. یک ذهن بیمار می تواند به تجربه اضطراب و غم منجر شود، که هر دو می توانند حرکت و فعال ماندن را دشوار کنند. ارتباط ذهن و بدن به خوبی برقرار است؛ به همین دلیل است که آگاهی از سلامت روان بسیار مهم است.
۳. سلامت روان، با بهزیستی عاطفی مرتبط است.
احساس درونی هر روز شما، به اندازه سلامت جسمانی شما مهم است. توصیه های بهداشت روان نشان می دهد که چگونه یک ذهن منفی می تواند باعث شود شما احساس ناراحتی، عصبانیت یا آشفتگی کنید. مراقبت از رفاه عاطفی می تواند به ما کمک کند در کار و فعالیت های روزانه خود سازنده تر و موثرتر باشیم.
۴. آگاهی از سلامت روان می تواند به کاهش میزان خودکشی کمک کند.
بر اساس مطالعه ای که توسط اتحادیه ملی سلامت روان انجام شده است، ۴۶ درصد از افرادی که خودکشی می کنند دارای یک وضعیت سلامت روان شناخته شده هستند.
مطالعه دیگری که توسط وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده انجام شد، نشان داد که تقریباً 60 درصد از افرادی که خودکشی کردند، دارای شرایطی مانند افسردگی اساسی، اختلال دو قطبی یا دیس تایمیا بودند. این نشان دهنده ارتباط بین سلامت روان و خودکشی است، همچنین نشان می دهد که چگونه مداخله پزشکی اولیه و مراقبت از خود می تواند به حداقل رساندن تعداد مرگ و میر ناشی از خودکشی کمک کند.
۵. سلامت روان، با جرم و بزه دیدگی مرتبط است.
طبق برخی مطالعات، سلامت روانی ضعیف، فرد را در معرض افزایش خطر ارتکاب جرایم خشن قرار می دهد. همچنین منجر به قربانی کردن خود و سوء استفاده می شود. این خطر در صورتی اثبات می شود که فرد مواد مخدر و الکل مصرف کند و تحت درمان دارویی نباشد.
در بیشتر موارد، جنایات افراد دارای مشکلات روانی علیه اعضای خانواده یا افرادی که در حلقه نزدیک آن ها هستند انجام می شود. جستجوی نکاتی برای سلامت روان از یک متخصص پزشکی و درک اینکه چرا سلامت روان مهم است، می تواند به اجتناب از چنین سناریوهایی کمک کند.
۶. سلامت روان، با بهره وری و ثبات مالی مرتبط است.
یکی از دلایل بسیار مهم مراقبت از سلامت روانی این است که بهره وری کلی و امنیت مالی شما را افزایش می دهد. بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله آمریکایی روانپزشکی، افرادی که بیماری های روانی جدی دارند، 40 درصد کمتر از افرادی که از سلامتی روانی خوبی برخوردار هستند، درآمد دارند.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه 200 میلیون روز کاری تنها به دلیل افسردگی از دست می رود. به طور گسترده ای شناخته شده است که سلامت روان ضعیف، باعث کاهش بهره وری می شود که بر ثبات مالی تأثیر می گذارد. بسیار مهم است که ما کارهای مناسب را برای سلامت روان انجام دهیم تا عملکرد کاری قوی و امنیت مالی را تضمین کنیم.
۷. سلامت روان، با عوامل اجتماعی مرتبط است.
همانطور که قبلا گفته شد، سلامت روان ضعیف می تواند منجر به افزایش جرم و خشونت شود. از سوی دیگر، فرزندان افراد بزرگسال با مشکلات روانی، بیشتر در معرض سوء استفاده، بی توجهی و مسائل رفتاری قرار دارند. آن ها احتمالاً انسان های پیچیده ای هستند که برای یافتن پذیرش و حمایت اجتماعی تلاش می کنند.
همچنین اشاره شده است که افرادی که مشکلات روانی دارند، از نظر اجتماعی منزوی می شوند و حفظ یک زندگی اجتماعی سالم برایشان مشکل است. در نتیجه، یادگیری نحوه حفظ سلامت روان عالی و جستجوی مشاوره پزشکی در مورد این موضوع بسیار مهم است.
۸. سلامت روان، بر کیفیت زندگی تاثیر می گذارد.
یک ذهن ناسالم می تواند باعث شود که علاقه خود را نسبت به چیزهایی که زمانی از آن ها لذت می بردیم از دست بدهیم. این امر می تواند به فراز و نشیب زیادی منجر شود و ما را به جایی برساند که نتوانیم حتی ابتدایی ترین وظایف را انجام دهیم.
سلامت روان درمان نشده اغلب با احساس ناامیدی، غمگینی، بی ارزشی، احساس گناه، اضطراب، ترس و از دست دادن کنترل شناخته می شود. مهم است که این علائم را بشناسید و قبل از اینکه خیلی دیر شود، نکاتی را برای سلامت روان از یک متخصص خبره جستجو کنید.
۹. آگاهی از سلامت روان می تواند به پایان دادن به انگ (برچسب زدن) کمک کند.
در حالی که بسیاری از افراد از بیماری روانی رنج می برند، تنها درصد کمی به دلیل انگ مرتبط با آن به دنبال درمان هستند. به همین دلیل است که افزایش آگاهی سلامت روان بسیار مهم است.
انگ مرتبط با سلامتی روان نه تنها بر تعداد افرادی که به دنبال درمان هستند، بلکه بر منابع موجود برای درمان مؤثر نیز تأثیر می گذارد. برای کسانی که از بیماری های روانی زمینه ای رنج می برند، ممکن است این مشکلات غیرقابل حل باشد. افراد را می توان تشویق کرد تا علائم خود را شناسایی کنند، خود مراقبتی انجام دهند و در صورت لزوم با انتشار اخباری در مورد نکات بهداشت روان، به دنبال درمان یا حمایت پزشکی باشند.
۱۰. آگاهی از سلامت روان، جامعه سازی را امکان پذیر می کند.
اگر فعالانه برای اینکه چرا آگاهی از سلامت روان بسیار مهم است، مبارزه کنیم، می توانیم تسهیلات حمایتی بهتری را برای کسانی که از بیماری های روانی رنج می برند ایجاد کنیم. این پتانسیل ایجاد یک جامعه جهانی با مدارا و مهربان تر خواهد بود و از این رو شانس بهبودی در شرایط بیماری روانی را افزایش می دهد. یادگیری در مورد سلامت روان و آموزش به دیگران در مورد آن، به ما کمک می کند تا تغییرات بسیار مورد نیاز را ایجاد کنیم و جهانی را درمان کنیم.
شش راه برای مراقبت از سلامت روان و رفاه
همه گیری کووید-19 بر سلامت روان مردم تأثیر گذاشته است. افراد از همه طبقات زندگی در طول همه گیری، همه گیری استرس را تجربه کرده اند – از کارکنان خط مقدم پزشکی که غرق در کار هستند، جوانانی که نمی توانند به مدرسه بروند، اعضای خانواده که از یکدیگر جدا شده اند، کسانی که تحت تاثیر عفونت بیماری یا از دست دادن عزیزانشان قرار گرفته اند. عزیزان یا افرادی که از قبل شرایط، سلامت روانی دارند و در طول قرنطینه در دسترسی به خدمات سلامت روان با مشکل مواجه هستند.
احساس ترس، اضطراب یا درماندگی در این زمان کاملا قابل درک است. اما در هر موقعیتی که هستید و در هر کجای دنیا هستید، این قدرت را دارید که از سلامت روان و رفاه خود مراقبت کنید.
در این بخش 6 کاری معرفی می شود که می توانید نه تنها برای مقابله با همه گیری کووید-19، بلکه هر رویدادی که ممکن است باعث استرس شود، انجام دهید.
۱. با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید.
صحبت کردن با کسی که به او اعتماد دارید – چه یک دوست، یک عضو خانواده یا یک همکار – می تواند کمک کند. اگر بتوانید آنچه را که می گذرانید، آشکارا با کسی که به شما اهمیت می دهد در میان بگذارید، ممکن است احساس بهتری داشته باشید.
اگر در منطقه ای زندگی می کنید که تعاملات چهره به چهره محدود است، همچنان می توانید از طریق تماس ویدیویی، تماس تلفنی یا برنامه پیام رسانی، با عزیزان خود در ارتباط باشید.
۲. مراقب سلامت جسمانی خود باشید.
مراقبت از سلامت جسمانی، به بهبود سلامت روان و رفاه شما کمک می کند. روزانه حداقل 30 دقیقه فعالیت داشته باشید، فعالیت هایی مانند دویدن، پیاده روی، یوگا، رقصیدن، دوچرخه سواری یا حتی باغبانی. ضمنا رژیم غذایی متعادل و خواب کافی داشته باشید.
۳. فعالیت هایی را انجام دهید که از آن ها لذت می برید.
سعی کنید به انجام فعالیت هایی که به نظر شما معنادار و لذت بخش است، مانند آشپزی برای خود یا عزیزانتان، بازی با حیوان خانگی خود، قدم زدن در پارک، خواندن کتاب، یادگیری یک ساز موسیقی، یادگیری یک هنر، یا تماشای یک فیلم یا سریال تلویزیونی ادامه دهید. داشتن یک برنامه منظم با فعالیت هایی که به شما احساس شادی می دهد به شما کمک می کند تا سلامت روانی خوبی داشته باشید.
۴. از مواد مضر دوری کنید.
از مواد مضر مانند مواد مخدر، الکل یا تنباکو برای مقابله با احساسات منفی خود استفاده نکنید. اگرچه به نظر می رسد ایی مواد در کوتاه مدت به شما کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشید، اما می توانند در درازمدت باعث بدتر شدن شما شوند. این مواد همچنین خطرناک هستند و می توانند شما و اطرافیانتان را در معرض خطر بیماری یا آسیب قرار دهند.
۵. دو دقیقه وقت بگذارید تا روی دنیای اطرافتان تمرکز کنید.
با برقراری ارتباط مجدد با موقعیتی که در این لحظه از زمان هستید، به خود کمک کنید تا افکار دائماً در حال چرخش را رها کنید. به سادگی سه نفس عمیق عمیق بکشید، پاهای خود را روی زمین احساس کنید و از خود بپرسید :
- پنج چیزی که من می توانم ببینم چیست؟
- چهار چیزی که می توانم بشنوم چیست؟
- چه چیزی را می توانم بو کنم؟
- لمس کردن زانوهایم یا چیز دیگری که می توانم به آن برسم چه احساسی دارد؟
- زیر انگشتانم چه حسی دارم؟
۶. به دنبال کمک حرفه ای باشید.
اگر احساس می کنید نمی توانید با استرسی که با آن روبرو هستید کنار بیایید، با تماس با مشاور یا پزشک خود، از متخصصان کمک بگیرید. به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید، و کارهایی وجود دارد که می توانید برای حمایت از سلامت عاطفی خود انجام دهید.
منابع: