«اگر هر کسی را برای مدت طولانی تحت فشار، زور، تحکم و کنترل قرار دهیم، بی شک به جایی خواهیم رسید که ممکن است هرگز دوباره صمیمیتی بین ما ایجاد نشود و بازگشتی وجود نداشته باشد!». این جمله، یکی از مهم ترین پیام هایی است که روانشناسی کنترل درونی به ما یاد می دهد و به ما گوشزد می کند که ما انسان ها اجتماعی هستیم و اجتماعی زیستن در حفظ بقای نوع بشر نقش ارزنده ای داشته است. بنابراین برای سالم زیستن به روابط خوب و مطلوب نیاز داریم، چراکه حضور در روابط رضایت بخش، حال خوب، سلامت جسمی و سلامت روان ما را تضمین می کند. یک ارتباط زناشویی سالم نیز تنها در سایه احترام خواسته ها و پرهیز از استیلا و زورگویی شکل می گیرد.
برای درک بیشتر این نکته فقط کافی است یکی از رابطه های لذت بخش تان را تصور کنید. آن زمان که در کنار دوستی یکدل هستید، سعی می کنید یکدیگر را درک کنید، برای با هم بودن زمان و انرژی می گذارید، به صحبت های یکدیگر گوش می دهید، از زمانی که با هم هستید لذت می برید، درد های جسمی تان را فراموش می کنید، در میان گفت و گو بر سر مشکلات روزمره و سختی های زندگی، باز هم می خندید و شادی می کنید، با خنده و شوخی کردن زمانتان را می گذرانید، در مورد پروژه های مهم شغلی و تحصیلی با یکدیگر مشورت می کنید و برای پیشرفت دیگری تلاش می کنید و شادمان هستید و … .
حال به یکی از رابطه های نامطلوبتان فکر کنید. مثلاً آخرین باری که با همسرتان بحث کردید را به یاد بیاورید. با خود می اندیشید او هیچ وقت مرا درک نمی کند، چطور می تواند اینقدر غیر منطقی فکر کند؟ یکدیگر را سرزنش می کنید، از رفتار، گفتار و پوشش هم ایراد می گیرید، انتظار دارید حرف شما را بپذیرد، او را با اطرافیانتان مقایسه و تعجب می کنید، چطور می تواند اینگونه باشد! و تا زمان حل نشدن آن مشکل با هم سرد برخورد می کنید و… حال جسمی تان در این رابطه چطور است؟ آیا وضعیت فیزیکی و سلامت جسمانی شما مانند زمانی است که با دوست صمیمی تان گفت و گو می کردید؟ مسلماً خیر.
داشتن روابط سالم، شرط حفظ سلامت روان
نتایج حاصل از پژوهش های روانشناسی به ما نشان داده بخشی از سلامت جسمانی ما در گروی سلامت روان ماست. بسیاری از درد ها و مشکلات جسمانی که بعد از بررسی های پزشکی مشخص می شود منشأ فیزیولوژیک ندارد، منشأ ذهنی و روانی دارد. حتماً برای شما هم پیش آمده در پی درد های شدید مفصل، مشکلات معده و گوارش، سردرد های مکرر، ضعف های جسمانی و… به پزشک مراجعه کرده اید و پس از بررسی، پزشک به منشأ عصبی آن مشکلات اشاره کرده و شما را به روانپزشک ارجاع می دهد. این همان مواردی است که به ارتباط قوی میان جسم و روان اشاره می کند. حال نکته اینجاست که یکی از اصلی ترین شروط برای حفظ سلامت روان، داشتن روابط سالم، مطلوب و لذت بخش است! روابطی که ما در آن احساس احترام و ارزشمندی می کنیم، برای حضور در آن رابطه مشتاقیم، می توانیم در آن رابطه نقاب هایمان را کناری زده و بدون نگرانی از مورد تحقیر و انتقاد واقع شدن، خود واقعی مان را نشان دهیم، رابطه ای که به عزت نفس و اعتماد به نفس ما نه تن ها آسیب نمی رساند، بلکه به جهت رؤیارویی و پذیرش خود واقعی، در به کمال رساندن ما نیز کمک می کند.
پژوهش های روانشناسی نشان داده است وجود تعارض های زناشویی، مشکلات عاطفی و طلاق تأثیر بسیاری بر سلامت روانی، جسمانی و اجتماعی زوجین و اعضای خانواده دارد. مطالعات بیان می کند بین تعارض های زناشویی و اختلالات روانشناختی مثل افسردگی، اختلالات اضطرابی، اختلالات وسواس، اختلالات خوردن و همچنین انواع بیماری های جسمانی مثل بیماری های قلبی- عروقی و سرطان رابطه وجود دارد. بی شک فقدان روابط صمیمانه و رضایت بخش، آسیب پذیری افراد را در مقابل موقعیت های استرس زا و اختلالات روانشناختی و بیماری های جسمانی، افزایش می دهد.
در رابطه ها به دنبال کنترل گری نباشیم
فراموش نکنیم رابطه ایده آل با دوست و همسر و… محقق نمی شود جز با کنار گذاشتن کنترل بیرونی، اما متأسفانه آنچه در روال زندگی روزمره از ما سر می زند چیزی نیست جز کنترل بیرونی کسانی که دوستشان داریم، یعنی اصرار داریم تا آنطور که ما دوست داریم رفتار کنند، سخن بگویند، بپوشند. دست کشیدن از کنترل بیرونی زمانی اتفاق می افتد که ما دیگران را همانگونه که هستند بپذیریم و برای تغییر آن ها به آنچه خودمان دوست داریم، تلاش نکنیم.
یک بار دیگر رابطه دوستانه ای که به آن اشاره شد را مرور کنید: درک کردن، همدلی، زمان گذاشتن برای یکدیگر، گوش دادن فعال، لذت بردن، شادی و شوخی و خنده، راهنمایی و مشورت دادن، فراموش کردن گله و شکایت های جسمانی و… رابطه های دوستانه معمولاً بهترین مثال برای رابطه ای سالم و بدون کنترل بیرونی است، چراکه در این روابط دوستانه، دو طرف یکدیگر را همانگونه که هستند می پذیرند و برای تغییر یکدیگر به آنچه فکر می کنند درست است، تلاش نمی کنند. هرگاه توانستیم روابط اصلی زندگی مان را با این اصول پیش ببریم، آن گاه سلامت روان و به تبع آن سلامت جسمانی خود را تضمین کرده ایم.
همسرمان را مجبور به کاری می کنیم که نمی خواهد!
یکی از دلایل اصلی طلاق، نارضایتی و تعارضات زناشویی این است که زوجین می خواهند طرف مقابلشان را عوض کنند و او را مجبور به انجام کاری کنند که نمی خواهد. از طرف دیگر پرخاشگری های نوجوانان و جوانان با والدین، فرار از مدرسه و خانه، بالا رفتن آمار مصرف مواد مخدر بین نوجوانان و جوانان نشان دهنده این است که این افراد از زندگی و روابط خود در منزل، مدرسه و با اعضای اصلی خانواده خود رضایت ندارند. تقریباً تمامی ما انسان ها میل به کنترل کردن افراد، موقعیت ها و شرایط داریم، چراکه همه ما از نیاز ژنتیکی مشخصی به نام نیاز به قدرت بهره مندیم. ما دوست داریم بتوانیم جهان و هرچه متعلق به آن است را تحت کنترل خود درآورده و آن را قابل پیش بینی و قابل کنترل کنیم، اما مسئله اینجاست که ذات جهان پیش بینی ناپذیر است. بنابراین تلاش های ما برای کنترل ناکام باقی می ماند. اینجاست که به کنترل افراد مهم زندگی مان روی می آوریم. طبق پیش فرض گفته شده، گمان می کنیم صلاح آن ها را می خواهیم و ما بهتر از خود آن ها تشخیص می دهیم چه چیزی برایشان خوب یا بد است. منظور از آن ها در اینجا طرف مقابل من در یک رابطه است. رابطه انسانی یعنی هر جایی که حداقل دو نفر با هم تعامل دارند: رابطه زوجین با یکدیگر، رابطه والدین با فرزندان، رابطه فرزندان با هم، رابطه معلم و شاگرد، رابطه رئیس و کارمند، رابطه دو دوست و … .
فردی که رفتارش براساس روانشناسی کنترل بیرونی است، کنترلگر نامیده می شود. فرد کنترلگر در تلاش برای ارضای نیاز ژنتیکی قدرت است، اما غافل است که کنترل گری مهم ترین عامل تخریب روابط بین فردی است، چراکه هیچ فردی نمی تواند در رابطه ای که مدام توسط دیگری کنترل می شود، مدت زیادی باقی بماند. خواه ناخواه پس از مدتی یا او نیز شروع به رفتار متقابل کنترل گری می کند یا رابطه را ترک می کند، یا رابطه نامطلوب را با نارضایتی ادامه داده و هیچ لذتی نمی برد. در هر صورت رابطه ای انسانی به سمت تخریب شدن پیش می رود. در حقیقت کسی که فکر می کند با استفاده از کنترل بیرونی می تواند دیگران را تغییر دهد یا مجبور به انجام کاری کند، کاملاً در اشتباه است. چون اگر برای مدتی طرف مقابل از او پیروی کند، به محض آن که این کنترل برداشته شود، کار مورد تأیید خود را انجام خواهد داد! به عبارت دیگر ممکن است کنترل بیرونی برای مدت کوتاهی ما را به آنچه می خواهیم برساند، اما نمی تواند اثر دائمی و بلند مدت داشته و موجب تغییرات پایدار در فرد مقابل شود.
شاخصه هایی برای گریز از دام کنترل گری
حال سؤال اینجاست که از کجا بفهمیم انسان کنترل گری هستیم؟ برای پاسخ به این سؤال لحظه ای به خود و روابط تان بیندیشید، روابطی که از آن ها لذت می برید و مشتاق شان هستید چه خصوصیتی دارند؟ روابطی که آن ها را ترک کرده اید یا با وجود ماندن در آن ها رضایتی ندارید و خوشحالتان نمی کند چه ویژگی هایی دارند؟ ما در روابطی احساس آرامش، حال خوب و رضایت را تجربه می کنیم که در آن رابطه توسط طرف مقابل مورد پذیرش واقع شده باشیم، این یعنی دیگری ما را همانطور که هستیم دوست بدارد و به یکدیگر فرصت دهیم راه های مورد علاقه برای ابراز عشق و محبت همسر خود را بشناسیم و با ابراز صحیح عشق و علاقه مان صمیمیت بیشتری ایجاد کنیم.
به شخصیت، دیدگاه ها و نظریات یکدیگر و تمام افراد، اشیا و موقعیت هایی که به نحوی به خود فردی مان تعلق دارد یا مربوط می شود احترام بگذاریم، در تصمیم گیری های مالی و خانوادگی مشارکت داشته باشیم و اجازه دهیم برای مسائل فردی و شخصی، با در نظر گرفتن خواسته های طرف مقابل، تصمیم گیری کنیم، بدون قضاوت، سرزنش یا برچسب زدن به یکدیگر گوش دهیم و با تغییر باور ها و نگرش های افراطی یا اشتباه مان، راه را برای درک عاطفی متقابل هموار کنیم، از اعتراف به اشتباه و عذرخواهی کردن بابت خطاها، اشتباهات و ادراکات غلط اجتناب نکنیم، در مسیر زندگی مشترک هدف های مشترک داشته باشیم، همچنین برای رشد و ترقی فردی یکدیگر از هم حمایت کنیم، به حق یکدیگر برای داشتن احساسات، دوستان، فعالیت ها و نظرات مستقل احترام بگذاریم و نگاه برتری طلبانه نداشته باشیم، مسئولیت پذیر باشیم و کار ها و مسئولیت های زندگی مشترک را تقسیم کنیم.
برای حل کشمکش ها و تعارضات غیر قابل اجتناب زندگی، با هم به مذاکره و یافتن راه حل بنشینیم، آمادگی پذیرش تغییر در نقاط ضعف و خصوصیات منفی شخصیتی خود را داشته باشیم، در کنار هم لحظاتی شاد و خوشایند تجربه کنیم و برای بودن با هم مشتاق باشیم، به خود فرصت دهیم تا با شناخت بیشتر یکدیگر، به اولویت هم تبدیل شویم، به علائق و خواسته های هم اهمیت دهیم، برای شاد کردن و ارضای نیاز های یکدیگر تلاش کنیم، نقاط قوت و ضعف هم را بشناسیم و به هم در برطرف کردن نقاط ضعف و برجسته کردن نقاط قوت کمک کنیم نه اینکه با سرزنش کردن و انتقاد مداوم تلاش کنیم دیگری را متوجه اشتباهاتش کنیم.
با کمی اندیشیدن در مورد روابط خودتان به راحتی پی می برید کنترل گری و کنترل بیرونی یعنی چه… روابطی که خصوصیات بالا را نداشته باشد باعث می شود طرفین رابطه احساس رضایت و مطلوبیت از حضور در آن رابطه نداشته باشند. یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود رابطه به سمت تخریب و نارضایتی پیش رود این است که کنترل بیرونی بر آن حاکم باشد.
استمرار در کنترل بیرونی رابطه ها را تخریب می کند
رضایت زناشویی حالتی از وجود روابط صمیمانه میان زوجین، هماهنگی نقش ها و دستیابی به درجه ای از همدلی است. بر اساس این تعریف، جو حاکی از نبود تفاهم (درک نکردن متقابل زوجین از وضعیت و حالات یکدیگر)، وجود درگیری و کشمکش بیانگر عدم رضایت زناشویی است. کاملاً مشخص است در صورت وجود این نارضایتی میان زوجین، سلامت و کارکرد خانواده خدشه دار شده و ادامه این وضعیت موجب متلاشی شدن بنیان ازدواج و خانواده است. کنترل بیرونی یا به عبارتی کنترل گری نوعی رفتار است که در روابط نزدیک به شدت استفاده می شود، غافل از آنکه اثر معکوس و منفی بر میزان مطلوبیت روابط ما دارند. به بیانی دیگر از هر در که کنترل گری وارد شود، از در دیگر صمیمیت و محبت خارج می شود، چراکه هیچ انسان سالمی نمی تواند مدت زیادی مورد کنترل گری قرار بگیرد و باز هم عاشقانه به فرد کنترلگر عشق بورزد. چون بسیاری با طیف وسیعی از مشکلات ذهنی می توانند سال های سال در این روابط ناسالم باقی بمانند، اما افرادی با اعتماد به نفس ضعیف، خودباوری شکننده، عزت نفس ناکافی و اختلال های شخصیت هستند.
ممکن است بپرسید چرا کنترل گری باعث از بین رفتن مطلوبیت یک رابطه می شود؟ پاسخ این است که هیچ کدام از ما به این دلیل وارد یک رابطه صمیمانه نمی شویم که تخریب و تحقیر شویم، خود دوستی و اعتماد به نفس مان را از دست دهیم و آن رابطه را به جدایی، طلاق عاطفی یا طلاق قانونی برسانیم. ما وارد روابطی می شویم که احساس می کنیم آن رابطه و حضور در کنار آن شخص می تواند از طریق ارضای نیاز های ما، حال ما را خوب کند. ما وارد روابط می شویم تا صمیمیت و پذیرشی که تمام عمر به دنبالش بوده ایم را کسب کنیم، حرف های ناگفته مان را بگوییم، شنیده و درک شویم، بدون ترس از مورد انتقاد واقع شدن، خود واقعی مان را زندگی کنیم و از زندگی در کنار کسی که دوستش داریم لذت ببریم. اما رفتار های کنترلگرایانه دقیقاً رابطه ای مغایر با این رابطه ایده آل را برای ما به ثمر می نشاند و این باعث سردی، دوری و احساس زمانی که زوجین شروع به استفاده از رفتار های تخریبگر می کنند، رابطه عاطفی بین آن ها روز به روز سردتر می شود و زمانی به جایی می رسند که احساس می کنند این رابطه چیزی جز تحقیر و کوچک شدن برایشان به ارمغان نداشته و اینجا نقطه شروع احساس تنهایی و پشیمانی است. اگر در این زمان زوجین به فکر کمک به رابطه شان نباشند، به زودی شاهد مرگ آن خواهند بود.
منبع : جوان آنلاین