برای حل مسئله بدانید که همیشه اولین راه حل، بهترین راه حل نیست

برای حل مسئله بدانید که همیشه اولین راه حل، بهترین راه حل نیست

افرادی که قادر به حل مسئله و رفع مؤثر مشکلات روزمره شان نیستند، نگاه مثبت و سازنده ای نسبت به مشکلات ندارند. زمانی که با کوچک ترین مسئله ای روبه رو می شوند، دچار آشفتگی شده و خود را در برابر مشکلات ناتوان و ضعیف می بینند و احساس شدید درماندگی و ناامیدی می کنند.

این افراد بیش از آنکه به دنبال پیدا کردن راه حل برای مشکلاتشان باشند، معمولاً مسئولیت مشکلات خود را نپذیرفته و برای آن ها دنبال مقصری می گردند که بتوانند انگشت اتهام به سمت آن ها نشانه گرفته و سرزنششان کنند، وجود مشکلات را دلیلی محکم بر بدشانسی و بی کفایتی خود می دانند، معتقدند رابطه ای مطلوب و زندگی ای خوب است که بدون مشکل باشد و خود و دیگران را به خاطر وجود مشکلات سرزنش می کنند.

خودباوری و اعتمادبه نفس ضعیفی دارند و بدون فکر و به شیوه تکانشی با مشکلات مواجه می شوند، همیشه اولین راه حل ها را انتخاب می کنند و قادر به پذیرش مسئولیت انتخاب هایشان نیستند. این افراد معمولاً هنگامی که به مشکلی برمی خورند دچار ترس و اضطراب شده و آرزو می کنند کاش مشکل هرگز پیش نمی آمد یا خودبه خود و بدون هیچ تلاشی از بین می رفت! اکثر قریب به اتفاق افراد در هنگام مواجه شدن با مشکل و مسائلی که آن را بیش از توان و دانش خود ارزیابی می کنند، معمولاً یک یا چند مورد از راهبرد هایی که در ادامه آمده است را به کار می گیرند.

اجتناب، تسلیم یا جنگ؟

گروهی از افراد از مواجهه با مشکل اجتناب و تلاش می کنند به آن فکر نکرده و حتی مشکلات را انکار کنند. مثل پدری که متوجه سیگار کشیدن پسر نوجوان خود می شود، اما آن را نادیده گرفته و با خود می گوید اشتباه متوجه شده و این دوست او بوده که سیگار کشیده نه فرزند خودش!

برخی افراد نیز خود را در برابر مشکلات ضعیف دانسته و خود را لایق آن مسئله می دانند، پس تسلیم می شوند و کاری برای رفع آن نمی کنند. مثلاً همان پدر وقتی متوجه سیگار کشیدن پسر نوجوانش می شود به جای برخورد سازنده مدام خود را سرزنش می کند تا هرچه لایقش است به سرش بیاید.

گروهی دیگر از افراد به جای پیدا کردن راه حل های مفید و سازنده، با آن مشکلات آنقدر می جنگند تا از پا بیفتند. مثل همان پدر که این بار با پرخاشگری، کتک زدن و محکوم کردن فرزندش تلاش می کند او را از شر سیگار نجات دهد و نه تنها موفق نمی شود بلکه فرزندش را بیشتر از دست می دهد!

دیگران مقصر هستند

گروه دیگری از افراد که کمی وضعیت بهتری نسبت به سه گروه قبل دارند، معدود افرادی هستند که می دانند باید برای حل مشکلاتی که با آن دست به گریبان هستند، کاری انجام دهند، اما نمی دانند چه کاری یا نمی توانند بین چند راه حلی که در ذهن دارند یکی را انتخاب کنند.

بنابراین تمام این افرادی که با مسائل اجتناب ناپذیر زندگی دست به گریبان می شوند به جای استفاده از مهارت حل مسئله و تلاش برای حل موفقیت آمیز مشکلات، خسته از چالش ها، مسائل و مشکلاتی که به آن ها به چشم مصائب زندگی می نگرند دست به انتخاب هایی می زنند که نه تنها کمکی به رفع مشکلات نمی کند، بلکه روزبه روز بر حجم مسائل افزوده و خودشان ناکام تر و ضعیف تر شده و جهان و هرچه در آن است را مقصر تمام بدبختی هایشان می دانند. آنان معمولاً به وسیله انتخاب های غیرمؤثری مانند سکوت کردن، گریه کردن، دوری کردن، سرزنشگری، پرخاشگری، سیگار کشیدن، پرخوری کردن، خوابیدن زیاد، مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی، پناه بردن به روابط مخرب، اعتیاد به کار و… زمان را سپری می کنند، به این امید که مشکل به وجود آمده خودبه خود حل شود.

جست وجوی فعالانه با مهارت حل مسئله

توانایی و مهارت حل مسئله درحقیقت شیوه ای است با هدف تشخیص درست مسئله موجود، جست وجوی راه حل ها و انتخاب درست یک راه حل از میان تمام راه حل های موجود به منظور حل مسائل و مشکلاتی که با آن مواجه هستیم. از این طریق ما می توانیم به جای تمرکز بر مشکلات و احساس عدم کنترل و ناتوانی در برطرف کردن آنها، با کسب اطلاعات صحیح مورد نیاز و یافتن راه حل های مختلف، بهترین راهبرد را برای حل مشکلات و مسائلی که با آن روبه رو هستیم انتخاب کنیم و بدون آنکه زمان را از دست دهیم، برای حل آن اقدامات صحیح انجام دهیم.

مهم نیست مشکل شما در حوزه های متفاوتی همچون مسائل اقتصادی و مالی، مسائل بین فردی و اجتماعی، مسائل فردی، مسائل زناشویی، مسائل حرفه ای و تحصیلی و… باشد، یادگیری مهارت حل مسئله به شما کمک می کند به جای غصه خوردن و احساس ناتوانی و بدبختی از روبه رو شدن با این مسائل، از جایگاه قربانی برخاسته، فعالانه به جست وجوی راه حل ها پرداخته و برای انتخاب بهترین راه حل ممکن اقدام کنید.

در دسترس ترین رفتار در جعبه رفتاری ما

نکته ای که در فرآیند حل مسئله لازم است به آن توجه کنیم، غلبه بر میل به انتخاب سریع ترین و ساده ترین راه حل ممکن است. چون ما انسان ها معمولاً تمایل داریم در زمان مواجهه با هر مشکل به اولین راه حلی که به ذهنمان می رسد دست بیندازیم. اولین راه حل معمولاً رفتاری عادتی در ماست که بیشتر مواقع از آن استفاده می کنیم.

به بیان دیگر یکی از اشتباهات رایج در فرآیند حل مسئله این است که افراد به راه حل های عادتی اکتفا کنند و به دنبال کشف راه حل های جدید نروند. راه حل های عادتی آن دسته از رفتار هایی هستند که آنقدر از آن ها استفاده کرده ایم که در دسترس ترین رفتار در جعبه رفتاری ما می باشند، بنابراین در زمان رویارویی با مسائل و مشکلات، معمولاً اولین انتخاب ما هستند و بدون فکر اقدام به انجام آن ها می کنیم. شما می توانید برای اینکه راه حل های عادتی خود را بشناسید به گذشته خود بیندیشید و ببینید تاکنون در زمانی که با مشکل و مسئله ای روبه رو شده اید، از چه شیوه هایی برای حل آن ها استفاده کرده اید. مثلاً آیا معمولاً در زمان مواجهه با مشکلات گریه می کنید، از مشکل پیش آمده فرار و سعی می کنید به آن فکر نکنید، منتظر معجزه می نشینید، دعا و نذر می کنید، سکوت کرده و در خود فرو می روید، عصبی شده و فریاد می زنید، به دنبال مقصر می گردید، با فرد خاصی مشورت یا درددل می کنید و … .

هرکدام از رفتار هایی که تا به حال بیشتر از آن استفاده کرده باشید، رفتار عادتی شماست. برخی از این رفتار ها ممکن است رفتار های مفیدی برای حل برخی مشکلات باشد، اما مسلماً یک راه حل نمی تواند برای حل تمام مسائل در زندگی مؤثر واقع شود.

راهبرد های هیجان مدار و مسئله مدار

معمولاً رفتار های عادتی رفتار هایی مبتنی بر هیجان هستند که ما را به مقصود نمی رساند. مانند سکوت کردن، گریه کردن، اجتناب کردن، افسردگی کردن، اضطراب گری کردن، پرخاشگری کردن، یا توسل به بیماری های جسمی مانند میگرن، درد معده، مشکلات گوارشی، مشکلات تنفسی، آرتروز و… تمام این رفتارها، رفتار های مبتنی بر هیجان هستند که می توانند ما را از رسیدن به هدف که همان حل مسئله است دور و دورتر کنند.

درحقیقت راهبرد های هیجان مدار برای کاهش تنش، استرس و اضطراب پیش آمده به ما کمک می کنند، اما در جهت برطرف شدن مشکل و حل مسائل هیچ کمکی به فرد نمی کنند. البته بعضی از این رفتار ها مانند سکوت کردن، اجتناب و افسردگی کردن از جمله رفتار هایی است که کمک می کند آرام آرام مسئله پیش آمده را بررسی کنیم و به راه حلی منطقی برسیم و این در صورتی است که مدت کوتاهی را به استفاده از این رفتار ها اختصاص دهیم و خیلی زود در پی بررسی راه حل های دیگر برآییم.

توسل طولانی مدت به راهبرد های هیجان مدار نه تنها فرد را از جست وجو و بررسی راه حل های متفاوت بازمی دارد، بلکه باعث می شود مسئله پیش آمده روز به روز بغرنج تر شده و حل آن دشوار شود. از طرف دیگر زمانی که افراد برای مدت زیادی از راهبرد های هیجانی مانند سکوت کردن و افسردگی استفاده کنند، بیم آن وجود دارد که به مرور افسرده تر شده و انگیزه هایشان را برای دستیابی به اهداف از دست بدهند.

علاوه بر راهبرد های هیجان مدار، راهبرد های دیگری که برای حل مسئله استفاده می شود، راهبرد های مسئله مدار است. در راهبرد های هیجان مدار تمرکز فرد بر انتخاب رفتاری برای کاهش تنش و اضطراب و تغییر موقعیت اضطراب زا است، اما در راهبرد های مسئله مدار، تمرکز بر مشکل و مسئله پیش آمده است و به فرد کمک می کند برای حل مسئله اقدام عملی انجام دهد. مانند بررسی جنبه های مختلف مشکل، مشورت کردن با دیگران و دریافت اطلاعات جدید، جمع آوری اطلاعات، جست وجوی راه حل های متفاوت، انتخاب راه حل و برنامه ریزی برای حل کردن مسائل و … .
در راستای فرآیند حل مسئله خوب است بدانیم وجود اختلاف نظر، سلیقه، عقیده و دیدگاه امری طبیعی است و مهم این است که بتوانیم این تفاوت ها را پذیرفته و برای حل آن ها اقدامات مؤثری انجام دهیم؛ چراکه وجود تعارضات حل نشده به مرور زمان در افراد ایجاد خشم می کند. با گذر زمان این خشم بیش از پیش در وجود فرد ریشه دوانده و باعث می شود از یک طرف مطلوبیت روابط فرد از بین رفته و از زندگی لذتی نبرد، از طرف دیگر سلامت روانی و جسمی او نیز تهدید شود.

وجود مشکل نشان دهنده بی کفایتی ما نیست

مهم ترین گام برای موفقیت در فرآیند حل مسئله این است که افراد هنگامی که با یک مشکل روبه رو می شوند آن را یک مشکل غیرقابل حل ندانند و خود را برای حل و رفع آن ناتوان و شکست خورده نپندارند. زمانی که افراد نگاه بدبینانه ای نسبت به مسائل زندگی دارند و خود را با معضلی غیرقابل کنترل و غیرقابل حل رویارو می بینند انگیزه شان را برای غلبه بر آن از دست خواهند داد. بنابراین چندان دور از ذهن نخواهد بود اگر نتوانند مسائل را حل کنند، اما اگر فردی به مشکلات و مسائل به چشم بخشی طبیعی از روند زندگی بنگرد و آن ها را فرصتی برای یادگیری و رشد شخصی ادراک کند، آنگاه برای حل آن ها با انگیزه بیشتر گام برداشته، خود را توانمند ارزیابی یا برای کسب مهارت های لازم اقدام می کند.

اگر به این بیندیشید که مشکلات ابداً نشان دهنده بی کفایتی ما نیست بلکه مانند شادی ها و لذت بردن ها بخش اجتناب ناپذیر زندگی زمینی است و به ما کمک می کند تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و هر روز به سمت کامل تر شدن پیش رویم، آنگاه با اعتماد به نفس بیشتری برای حل مسئله اقدام خواهیم کرد.

برای حل مسئله، واقع بین باشیم

همواره واقع بین باشید! این فکر که شما از پس حل مشکلات برنمی آیید همان قدر غیر واقع بینانه است که فکر کنید تمام مشکلات انسان ها قابل حل هستند. گرچه بسیاری از مشکلات و مسائل زندگی های انسانی با کمی دقت، توجه، صبوری و بررسی صحیح قابل حل است، اما برخی مشکلات هرگز قابل حل نبوده و بهترین انتخاب آن است که آن را به دست گذر زمان بسپاریم تا زمان بر ما روشن کند آیا راهی برای حل آن ها وجود دارد یا نه.

برای آموزش و به کارگیری مهارت حل مسئله، در زمان رویارویی با مشکلات و مسائل خود به یاد داشته باشیم که همیشه اولین قدم برای ترک عادت های غلط و یادگیری عادات صحیح می تواند کمی برای هر فردی دشوار باشد، اما فراموش نکنید اولاً تکرار و تمرین رمز یادگیری هر مهارت است، ثانیاً اگر امروز در نقطه ای ایستاده اید که نمی خواستید، برای رسیدن به جایگاه مطلوبتان باید کاری را انجام دهید که تاکنون انجام نداده بودید. چون کار هایی که انجام داده اید شما را به جایگاهی که الان در آن قرار دارید رسانده است.

منبع : جوان آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *