در ایران خشونت کلامی و رفتاری در رتبه اول و خشونت جنسی در رتبه آخر قرار دارد. ۳۴ درصد دختران فراری، عامل فرارشان را تجربه خشونت از سوی والدین می دانند. مردان بیشترین خشونت را نسبت به همسران شان دارند، اما خشونت منجر به قتل توسط زنان بیشتر از مردان است. براساس آمار جهانی سازمان ملل، از هر پنج کودک در جهان، یک کودک قربانی خشونت می شود و ۹۰ درصد این کودکان شاهد خشونت خانگی هستند.
از هر ۱۰ سالمند در جهان یک نفر قربانی خشونت خانگی و بیش از ۷۰ درصد زنان دنیا قربانی خشونت جنسی و فیزیکی از سوی شرکای زندگی خود هستند. در دنیا در هر دقیقه ۲۰ نفر قربانی خشونت خانگی هستند. اعمال خشونت در خانواده بر همه اعضای خانواده حتی کسانی که شاهد آن هستند، آسیب رسان است، اما آنچه کاملاً مشخص می باشد این است که فرزندان چه در زمانی که خود مورد خشونت قرار بگیرند، چه شاهد رفتار های آزارگرانه از سوی اعضای خانواده نسبت به دیگران باشند، بیشترین آسیب را دریافت می کنند.
روانشناسان رشد با بررسی حیطه های مختلف رشدی و پژوهش های بسیار به این دریافت رسیده اند، از آنجا که فرزندان مخصوصاً تا قبل از هفت، هشت سالگی قابلیت تفکر منطقی و دریافت های عمیق فکری و انتقادی ندارند، نمی توانند از اتفاقات، برداشت های عقلانی و منطقی کرده و از شدت آسیب بکاهند بلکه بیشتر دریافت های آن ها دریافت های هیجانی است و در موقعیت هایی مانند زمانی که شاهد دعوای والدین، کتک خوردن مادر از پدر یا زمانی که خود مورد تنبیه جسمی قرار می گیرند، هیجان موجود در آن اتفاق را دریافت می کنند که در چنین مواردی هیجان دریافت شده، هیجان خشم، ترس، طرد، غم، نفرت، خصومت و هیجانات منفی از این دست است که تأثیرات منفی بسیاری در حال و آینده آن ها خواهد داشت.
بسیاری از عوارض و آسیب های اعمال خشونت بر فرزندان یا مشاهده آن توسط فرزندان از همان دوران کودکی قابل مشاهده است. مانند بی خوابی، بی اشتهایی، تأخیر در رشد، تمرکز نداشتن، ترس های شدید و بی دلیل، شب ادراری، ناخن جویدن، عدم برقراری ارتباط با دیگران، پرخاشگری و تحریک پذیری، وابستگی بیمارگونه به یکی از اعضای خانواده، کم رویی افراطی، کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس و … همچنین این فرزندان در بزرگسالی دچار آسیب هایی مانند تجربه اختلال استرس پس از سانحه، کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و افسرده خویی، انواع اعتیاد های منفی مانند اعتیاد به سیگار، الکل و سوءمصرف مواد مخدر، بزهکاری، فرار از خانه، اضطراب و نگرانی های مداوم، خشم و پرخاشگری و… می شوند.
در بسیاری از موارد بدترین شکل خشونت ها از سوی افرادی بروز پیدا می کند که خودشان در کودکی و نوجوانی قربانی آن بوده اند، پس هرگونه خشونت علیه کودکان گامی برای تربیت مردان و زنان خشن فرداست.
خشونت خانگی یا خانوادگی به بدرفتاری و آزار هایی اشاره دارد که در روابط اعضای یک خانواده رخ می دهد و باعث ایجاد ناراحتی، رنج، ترس، احساسات و عواطف منفی در آن ها می شود. وجود خشونت در روابط به این معنی است که حداقل یکی از طرفین رابطه فاقد مهارت های لازم برای برقراری رابطه منصفانه و صمیمانه و فاقد توانایی مدیریت خشم خود هستند. روانشناسان و جامعه شناسان خشونت های خانوادگی را شامل انواع مختلفی می دانند، مانند:
خشونت جسمی
وارد کردن هرگونه آسیب و صدمه جسمی، درگیری های فیزیکی و کتک زدن، پرتاب اشیا به سمت یکدیگر، پرت کردن و هل دادن دیگری، انواع تنبیه بدنی و هرگونه خشونتی که منجر به جراحت، مصدومیت، قطع عضو و مرگ دیگران شود.
خشونت جنسی
اجبار به برقراری رابطه جنسی بدون رضایت و خواست طرف مقابل، تجاوز جنسی و سوء استفاده های جنسی، هرگونه اعمال معمول یا غیرمعمول جنسی که طرف مقابل رضایت و تمایل به انجام آن نداشته باشد، هرگونه رفتار لذت طلبانه ای که باعث آسیب، رنج و آزار دیگری شود.
خشونت روانی
زورگویی، تهدید، ارعاب و ترساندن، قهر کردن، باج گرفتن، بی اعتمادی، شک و تردید، تحقیر و تمسخر کردن، سرزنش و انتقاد کردن، ایجاد احساس گناه در طرف مقابل، بی اهمیت دانستن نگرانی های دیگری، انکار رفتار ها و عادات غلط خود و مقصر جلوه دادن دیگری، باند سازی به وسیله فرزندان و استفاده از فرزندان برای خبر چینی و تهدید یا تعقیب همسر، تهدید به ترک یا طلاق، تهدید و اقدام به خودکشی، تهدید به آسیب رساندن به دیگران، اجبار دیگری برای انجام کار های خطرناک و غیرقانونی، داشتن نگاه جنسیتی مرد یا زن سالاری، عدم مشارکت دادن دیگران در تصمیمات مهم خانوادگی که بر سرنوشت تک تک اعضا تاثیرگذار است.
خشونت مالی و اقتصادی
در مضیقه مالی قرار دادن دیگری، مصادره درآمد دیگران، گرفتن و مصادره اموال دیگران، ممانعت از اشتغال و استقلال مالی دیگری، محتاج نگه داشتن دیگری از نظر مالی، عدم صداقت در بیان میزان و شیوه کسب درآمد، عدم اطلاع همسر از میزان و شیوه کسب درآمد، تصمیم گیری های مالی بدون مشارکت دادن همسر، کنترل وسواس گونه مخارج منزل و همسر.
خشونت اجتماعی
کنترل معاشرت ها و تماس های همسر، محروم کردن افراد از آزادی و اختیار شخصی، اجبار به انزوا و تنهایی، ممانعت از برقراری ارتباطات اجتماعی، دوستانه و خانوادگی، حبس کردن همسر در خانه، توجیه اعمال و رفتار های خود در غالب علاقه، نگرانی، احتیاط، حسادت و غیرت.
خشونت عاطفی
بی توجهی و غفلت، بی محبتی و عدم ابراز محبت، غفلت نسبی یا کامل از خواسته ها و نیاز های طرف مقابل، هرگونه بی توجهی، بی تفاوتی، بی اهمیتی به وجود، حضور، خواسته ها و نیاز های معقول دیگری، اظهار مداوم خستگی و پشیمانی از ازدواج و زندگی مشترک.
خشونت کلامی
توهین و فحاشی، به کار بردن القاب ناشایست و زننده برای خطاب کردن دیگری، شوخی های به دور از نزاکت با همسر در حضور دیگران، شوخی های به دور از نزاکت با دیگران در محیط های عمومی، به کار بردن کلمات رکیک، بی احترامی کردن، بیان هرگونه حرف آزار دهنده و ناخوشایند به دیگری که معمولا به شکل دشنام، ناسزا، با لحن تند و زننده، تحقیر و تمسخر، استهزا و… بیان شود.
منبع : جوان آنلاین